Psikoloji ve natüralizm, ikisi de insan davranışını ve zihnini doğa yasalarına göre ele almaya çalışmıştır. Natüralizm, gerek sanatta gerek bilimde insan ve toplumu metafizikten uzak, doğal yollarla açıklamaya çalışmıştır. Biyoloji, genetik kalıtım, evrim temel kavramlarından olmuştur. Psikolojinin ise; bireyin düşünce, duygu ve davranış biçimlerini, çevre, toplum ve biyoloji gibi faktörler altında incelemek gayesini natüralizm ile ortak paydası saymak mümkündür.
Darwin’in Evrim Teorisi hem natüralizm akımına hem de psikoloji bilimine yön vermiştir. Psikolojide nöropsikoloji ve evrimsel psikoloji gibi alt dalların oluşmasında; natüralizmde ise evrimsel süreçten miras gelen özelliklerin bireyi oluşturmada önemli rol oynadığı düşüncesinde Evrim Teorisine rastlamak mümkündür. Evrimsel psikoloji, insanın düşünme ve davranış biçimlerinin, hayatta kalma ve üreme gibi doğal süreçler aracılığıyla aktarıldığını ileri sürmektedir.
Psikoloji ve natüralizm bağlantısı davranışçı psikolojinin ortaya çıkması ile güçlenmiştir. Çünkü bu dalın odak noktası davranışların çevreden ve öğrenme sürecinden etkilenmesi, natüralizmin odağı ile neredeyse birebir örtüşmektedir. Davranışçı psikolojinin en önemli iki temsilcili olarak John B. Watson ve B. F. Skinner verilebilir.
Özetle, natüralizm ve psikoloji insan zihni ve davranışlarının doğanın bir parçası kabul eder. Bu bakış açısı, natüralist bir açıdan davranışları doğa kanunları ile açıklamaya çalışmış, psikolojik olarak da yararlandığı deney, gözlem gibi yöntemlerle natüralizm ve psikoloji ilişkisini bilimsel bir zemine oturtmuştur.
Natüralizm hakkında bilgi için tıklayınız.
Natüralizm ve fen bilimleri ilişkisi için tıklayınız.
Natüralizm ve sosyoloji ilişkisi için tıklayınız.