Natüralizm, diğer adıyla doğalcılık, doğal yasaları ve güçleri merkeze koyan, insanı çevresinden ve genetik faktörlerden aldığı mirasla açıklayan bir akım. Sanat, edebiyat, felsefe, fen bilimleri gibi pek çok alanda kullanılmıştır.
Felsefi bir akım olarak natüralizm
Felsefi bir akım olarak naturalizm yalnızca doğal yasaların ve güçlerin (doğaüstü olanların aksine)evrende işlediği fikridir. Temel anlamında, ontolojik naturalizm, metafizik naturalizm, saf naturalizm, felsefi naturalizm ve antidoğaüstücülük olarak da bilinir. “Ontolojik” terimi, var olanların felsefi çalışması olan ontolojiye atıfta bulunur. Filozoflar sıklıkla naturalizmi materyalizm ile eşdeğer olarak ele alır, ancak bu felsefeler arasında önemli farklılıklar vardır.
Edebi natüralizm
Edebi akım olarak ise naturalizm 19. yüzyılın sonlarında başlamış bir harekettir, Romantizmi reddetmesi bakımından edebi realizme benzer, ancak determinizm, bağımsızlık, bilimsel objektivizm ve toplumsal yorumlamayı kucaklaması bakımından farklıdır.
Edebiyatta naturalizm, gerçekliğin kurgusal olarak betimlenmesinde gözlem ve bilimsel yöntemi vurgular. Naturalizm, yazarın nesnel bir ton ve ilgisiz bir bakış açısını koruduğu bağımsızlığı; bir karakterin kaderinin, insan kontrolü dışında doğanın kişisel olmayan güçleri tarafından belirlenmiş, hatta önceden belirlenmiş olduğu özgür iradenin zıttı olarak tanımlanan determinizmi; ve evrenin kendisinin insan hayatına kayıtsız olduğu duygusunu içerir. Roman, yazarın davranışı etkileyen kuvvetleri veya bilimsel yasaları keşfederek analiz edebileceği bir deney olacaktı ve bunlar arasında duygu, kalıtım ve çevre bulunuyordu. Hareket büyük ölçüde Fransız yazar Émile Zola’nın teorilerine dayanır.
Sanatta natüralizm
Sanatta naturalizm, doğal bir ortamda gerçekçi nesnelerin betimlenmesini ifade eder. 19. yüzyılın Realist hareketi, Romantizmin stilize ve idealleştirilmiş tasvirlerine tepki olarak naturalizmi savundu, ancak birçok ressam yüzyıllar boyunca benzer bir yaklaşım benimsedi. Bunun bir örneği, Amerikan sanatçı William Bliss Baker’ın, manzara resimlerinin naturalist hareketin en iyi örneklerinden bazıları olarak kabul edildiği eserleridir. Diğer bir örnek ise Fransız Albert Charpin’dir. Barbizon Okulu’ndan olan Charpin, doğal ortamlarındaki koyunları betimleyen resimleriyle tanınır.
Edebiyatta Natüralist Eserler ve Yazarlar için tıklayınız.
Tiyatroda Natüralist Eserler ve Yazarlar için tıklayınız.
Resimde Natüralist Eserler için tıklayınız.
Heykelde Natüralist Eserler için tıklayınız.
Natüralizm akımının tanım ve özellikleri, felsefe, edebiyat ve sanat dallarındaki yansıması, önemli temsilcileri ve etkisindeki ünlü eserler.