Modern edebiyatta natüralizm; toplumsal sorunlar, birey-çevre ilişkisi, genetik ve biyolojiyle şekillenen insan doğasını tüm yalınlığıyla gözlemci edasıyla anlatımlarda kendine yer edinmiştir. Her ne kadar modernizm akımının gölgesi altında kalan bir akım olarak değerlendirilse de edebiyatta natüralizm konularının süresizliği bakımından silinmemiştir.
Emile Zola ile kendine edebiyatta temsilci edinmeye başlamış natüralizm, modern edebiyatta da özellikle toplumsal adaletsizlik, cinsiyet eşitsizliği, bireyin toplumdan soyutlanışı ve yalnız kalması, ekonomik sıkıntılar, insanlığın karanlık yönleri gibi konularda yeni nesil edebiyatın temsilcileri tarafından kaleme alınıyor.
İşte günümüz modern edebiyatında natüralist perspektiften kaleme alınmış edebi eserler:
Dünya Edebiyatından Natüralist Örnekler
Ottessa Moshfegh – Dinlenme ve Rahatlama Yılım (2018)
Bir kadının kapitalist ve modern dünyada yalnızlaşıp içine kapanmasını konu alır. Genç kadın bu yalnızlşamaya çözüm olarak bir yılını uyuyarak geçirir. Moshfegh, çevrenin birey üzerindeki etkisi ve bireyin buna karşı geliştirdiği içe kapanmayı natüralist tarzda kaleme almıştır.
Dave Eggers – Kral için Hologram (2012)
Suudi Arabistan’da iş arayan bir iş adamının yaşadığı yalnızlık, içe kapanış ve bunların getirdiği çaresizliği konu alır. Eggers bu eserinde küresel ekonomi, modern toplum, kapitalist düzen gibi gerçeklerin birey doğasını nasıl etkilediğini anlatır. Aynı zamanda sinemaya uyarlanmıştır.
Tommy Orange – O Yer O Yer (2018)
Amerika’nın modernleşmiş kentlerinden birinde yaşayan Kızılderili kökenli bir grup insanın hikayesini anlatır. Orange karakterlerin hikayesinde kültürel kimlik, kültürel miras, tarihten aktarılarak gelmiş travmalar, kentleşme sonucu bireyin yalnızlaşması gibi gerçeklerden yola çıkar. Çevresel faktörlerin karakter değişiminde ne kadar etkili olduğunu gösterir.
Natüralizm akımı hakkında bilgi için tıklayınız.
Natüralizm ve edebiyat ilişkisi hakkında bilgi için tıklayınız.
Günümüz sinemasında natüralizm etkisi için tıklayınız.