Fen Bilimleri ve Natüralizm

fen-bilimleri-naturalizm

Natüralizm ve fen bilimleri, doğanın yasalarını anlamak ve evrendeki olayları bilimsel yöntemlerle açıklayan güçlü bir bağa sahiptir. Natüralizmin metafiziği reddedişi, doğayı bilimsel ve realistik açıdan açıklama çabası onu fen bilimlerine yaklaştırmıştır. Fen bilimleri ise mantık, deney, gözlem yöntemleriyle doğa olaylarını inceler ve doğaya, insana yönelik bilgi üretir. Bu da natüralizm ve fen bilimlerinin, akıl yürütme, anlam çıkarma, bilgi edinme yöntemleri ve amaçları olarak benzer zeminde buluştuğunu gösterir.

Naturalizm fen bilimlerine yakınlığı ve katkıları olan bir akımdır. Katkı sağlayışının yoğunlaştığı dönem ise Darwin’in Evrim Teorisine de denk gelen 19.yüzyıldır. Bu yüzyılda bilimsel düşünce ve gelişmeler hızlanmıştır. Charles Darwin’in evrim teorisi, natüralist düşüncenin fen bilimlerinde en önemli etkilerinden biridir. Doğal seçilim yoluyla evrim fikrini ortaya koyan bu teori, canlıların biyolojik gelişim süreçlerini doğa yasaları ile açıklamış ve doğanın insan yaşamındaki rolünü bilimsel bir temele dayandırmıştır.

Naturalizme rastladığımız pek çok fen bilimi içerisinde biyoloji, fizik, kimya ve jeoloji örnek verilebilir. Biyolojide organizmaların çevresel uyum ve evrim süreçleri; fizikte, doğa yasalarının mekanik, termodinamik ve kuantum teorileriyle açıklanması gibi konular natüralist konulardır.

Natüralizmin fen bilimlerindeki varlığı, bilim insanlarının evrendeki olayları tarafsız ve nesnel bir gözle incelemelerini sağlar. Bilimsel bilginin güvenilirliğini arttırmak için gereken doğa olayları açıklanırken yalnızca gözlemler ve bilimsel yöntemlerin kullanımı bilim insanını natüralizme götürür. Naturalizm, fen bilimlerinde doğayı ve canlıları daha iyi anlamamızı sağlayarak, bilginin kaynağını sadece doğada arama ilkesine dayanan bir düşünce biçimi sunar.

Natüralizm hakkında bilgi için tıklayınız.

Natüralizm ve psikoloji ilişkisi hakkında bilgi için tıklayınız.

Natüralizm ve sosyoloji ilişkisi hakkında bilgi için tıklayınız.