Sosyoloji ve Natüralizm

sosyoloji-naturalizm

Natüralizm ve sosyoloji, ikisi de toplumsal olay ve olguları nesnel bir biçimde ele alma çabalarında paydaştırlar. Doğa bilimlerinde kullanılan pek çok yöntem vardır, işte natüralizm sosyal olaylarda da bu yöntemlerden hareketle çalışmalar yapılabileceğini savunur. Bu sebeple de, natüralist bir perspektiften hareket eden sosyolog; toplumun da tıpkı doğa kanunları gibi bir düzenle işlediğini düşünür ve bireylerin davranışlarını, içlerinde bulundakları sosyal yapıyı ve toplumsal her olayı çevresel ve biyolojik faktörleri katarak açıklamaya çalışır.

Toplum bir nevi organizmadır sosyolog için, onu deneymişçesine ele alıp incelemek esastır. Durkheim ve Comte sosyolojinin bir nevi ‘babası’ sayılabilecek, onu disiplin haline getiren kurucu isimlerdendir. Bu iki sosyolog, toplumsal yapıyı fen bilimlerinin de esas aldığı ve natüralistlerin vazgeçilmezi olan doğa bilimi araştırma yöntemleriyle incelemiştir. Bu da sosyolojiyi ‘bilim’ yapan güçlü bir sebeptir.

Özellikle Durkheim onu bilimselliğe yaklaştırmak için çalışmalarında deney ve analiz işlemlerinden yararlanmıştır.

Sosyolojik natüralizm, toplumların doğa ile etkileşimini ve biyolojik getirilerin toplumsal davranışlara etkilerini inceler. Özellikle ekolojik sosyoloji ve çevresel sosyoloji gibi alt alanlarda, doğa ile toplum arasındaki ilişki derinlemesine ele alınır.

Natüralizm hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.

Natüralizm ve psikoloji ilişkisi için tıklayınız.

Natüralizm ve fen bilimleri ilişkisi için tıklayınız.